De beste babyfoons voor 2024

Vergeet de tijd dat je de kinderkamer moest binnensluipen om te checken of alles oké is. Om dan per ongeluk ergens tegen te stoten en je klein wondertje wakker te maken. Met een babyfoon heb je 24/7 een goed zicht op zijn of haar slaap en hoef je je spruit niet te storen. Een win-win voor beide partijen 🥰.

Psssssst... check onze handige infographic en ontdek in 4 stappen de juiste babyfoon.

In dit artikel

Heb je een babyfoon nodig?

Als je in dezelfde ruimte slaapt als je baby en je kindje altijd in dezelfde ruimte is als jij, hoef je wellicht geen babyfoon. Anders, vinden ouders het handig dat ze niet voortdurend vlak bij de kinderkamer moeten blijven. Dankzij een babyfoon hoef je niet elke 5 minuten je kindje te controleren en heb jij wat tijd om even te rusten, taakjes te doen of lekker Netflix te kijken. En dat terwijl je baby lekker ligt te dutten. Ook handig: een babyfoon kan je gebruiken als ‘nanny cam’ om je kind (en babysitter) in het oog te houden wanneer je niet thuis bent.

Beste babyfoons

Wij gaan (voortdurend) op onderzoek uit naar de beste babyfoons. We vroegen de mening van echte gezinnen in Facebook groepen, op fora en blogs. We vroegen naar de babyproducten waar ze het meest van houden en namen vervolgens de beste producten die ze met ons deelden. We verzamelden reviews en meningen op webshops en maken een overzicht van het aantal sterren dat elk product krijgt. Tenslotte gingen we zelf op onderzoek uit en voegden we deze inzichten toe, zodat u de allerbeste babyfoons kan ontdekken. Wij willen het beste voor je kind en daar steken we tijd en moeite in.

Beste babyfoon met camera

De Luvion Essential spant momenteel de kroon wat babyfoons met camera betreft. Goede beoordelingen, een degelijke prijs, draaibare camera én uitbreidbaarheid maken van deze Luvion de beste in zijn categorie.

Wat ouders zeggen

“De Luvion Essential is een prima babyfoon met heel wat opties voor een goede prijs. Ook qua bereik en kwaliteit zijn we erg tevreden.”

Opgelet

  • De uitbreidbaarheid is leuk, maar een extra camera kost ook al snel 70 tot 90 euro per stuk.
  • De stand-by batterijduur van het scherm bedraagt zo’n 8u.


Alternatieven

  • Philips Avent SCD843 – Krijgt heel goede beoordelingen, maar is een héél stuk duurder (zo’n 50 euro) dan de Luvion Essential.
  • Luvion Easy – de beste beeldbabyfoon aan de laagste prijs, onder 100 euro

Beste babyfoon zonder camera

Het was even zoeken en kijken, maar de Alecto DBX-85 of 88 is de beste babyfoon als je geen camera wil. Voor de DBX-88 betaal je zo’n 25 euro meer dan voor de 85 en krijg je er vooral slaapliedjes en temperatuursensor bij als extra functionaliteiten. De DBX-85 blijft onder de 50 euro en is daarmee echt wel een zeer degelijke babyfoon die doet wat hij moet doen, voor een correcte prijs.

Wat ouders zeggen
“Zelfs van achteraan in de tuin heb ik nog perfect bereik. Dankzij de fantastische batterij gaat hij ook lang mee”.

Alternatieven

 

Beste babyfoon met app

Als je ook vanaf je smartphone je baby in de gaten wil houden, is dit een absolute aanrader.

Opgelet
Houd er rekening mee dat de batterij van je smartphone sneller zal leeg lopen als je hem voortdurend gebruikt als babymonitor.

Alternatieven

Luvion Supreme Connect – goedkoper, maar grote nadeel is dat je een wifi bridge nodig hebt

Welk type babyfoons zijn er?

Verbinding

  • Analoog klassieke babyfoon met radiofrequentie, stralingsvrij (bereik ongeveer 250m)
  • DECT modernere versie zonder storing en afluistergevaar, veelal voor babyfoons zonder beeld (bereik 350m)
  • Digitaal Veelal gebruikt bij babyfoons met beeld. Beelden worden verstuurd via unieke code, zodat deze altijd beveiligd is
  • PMR ook analoog, maar met groot bereik tot 5km
  • WiFi signaal via WiF, gebruik met smartphone of tablet mogelijk (oneindig bereik)
  • Dual mode zowel binnenhuis als onderweg monitoren, stabiel wifi netwerk nodig

Monitorwijze

  • Audio babyfoons mogelijkheid om je baby te horen
  • Video babyfoons je kan je baby live volgen via beeldscherm of eigen smartphone/tablet
  • Wearable babyfoons track de slaap, temperatuur en meer van je kindje via sensoren
beste babyfoon 2020

Hoe kies ik een babyfoon die bij ons past?

Een babyfoon kan al snel duur worden. Soms loont het ook om wat meer te investeren, zodat je onnodige kosten in de toekomst kan vermijden. Er zijn veel factoren om mee rekening te houden: beeldkwaliteit, bereik, batterij, enzovoort. Aan de hand van onderstaande vragen en tips, verklein je alvast de selectie en kom je sneller tot de juiste babyfoon die bij jullie past.

Op welke manier wil je contact houden?

Wil je een scherm om je baby te kunnen zien of is geluid voldoende?
Als enkel horen je voldoende gemoedsrust geeft, ga dan gerust voor een babyfoon zonder beeld. Deze zitten in de prijsklasse van 20 tot 100 euro.

Een babyfoon met camera heeft als voordeel dat je sneller kan beoordelen wat er zich afspeelt. het beeld geeft toch meer info dan geluid alleen. Voor een babyfoon mét beeld houd je best rekening met een prijskaartje van 100 tot zelfs 300 euro. Als je kiest voor beeld, is er nog het onderscheid tussen een bijgeleverd beeldscherm of gebruik maken van je smartphone (of beide). Je smartphone kan al eens zonder batterij vallen, maar daar kan je uiteraard wat meer op letten in dat geval. De beeldschermkwaliteit kan ook een belangrijke factor zijn voor de prijs van je babyfoon.

In welke mate wil je signalen ontvangen?
De meeste babyfoons signaleren als de batterij bijna op is. Ook wanneer je buiten bereik geraakt, krijg je meestal een signaal. Als je niet wil dat de babyfoon voortdurend uitzendt, kan je kiezen voor geluidsactivering of beeldactivering, wanneer je kindje van zich laat horen of beweegt. Erg handig!

Wil je vanop afstand je baby gerust stellen?
Soms is je klein wondertje slechts eventjes wakker en heeft hij of zij enkel een klein beetje geruststelling nodig. Daarom kan het handig zijn om vanop afstand je stem te laten te horen via een terugspreekfunctie op de babyfoon. Of je kan haar favoriete slaapliedje laten afspelen. Of zelfs leuke dingen projecteren op het plafond. Zo stel je je baby snel gerust, ongeacht of je snel bij hem of haar kan zijn of niet.

Wil je je baby van overal ter wereld kunnen gadeslaan?
Het klinkt misschien overdreven, maar met de huidige technologieën is het zeker doenbaar en betaalbaar. Als je kiest voor een smartphone babyfoon, kan je via een app op je smartphone (dus met internetverbinding) je baby in de gaten houden van eender welk plek ter wereld.

Vanaf waar wil je de babyfoon gebruiken?

Het bereik van zo’n babyfoon speelt enorm mee. Wil je af en toe bij de buren een kopje koffie drinken? Of wil je in de zomer in de tuin relaxen met je babyfoon bij de hand? Dan kijk je best naar een babyfoon met een bepaald bereik. Analoge babyfoons hebben het minst bereik (250m), gevolgd door DECT (350m) en PMR (5km). Babyfoons met wifi hebben in principe onbeperkt bereik, maar je bent afhankelijk van de wifi verbinding.

Opgelet: dit maximale bereik is in optimale (lees: open veld) omstandigheden. Als er muren en andere zaken tussen zitten, kan de afstand gevoelig kleiner zijn.

Wil je de babyfoon ook gebruiken op reis?

Houd dan rekening met het feit of de baby- en ouderunit lopen op batterij of netstroom.

Heb je een groot huis of plan je gezinsuitbreiding?

Als je een groot huis hebt met vele kamers en/of van plan bent om meerdere kindjes te hebben, is het handig om rekening te houden dat je babyfoon meerdere camera’s ondersteunt. Zo lazen we bij Sofie, dat zij op een gegeven moment met 3 babyfoons zat, om alle kindjes te kunnen monitoren. Kortom, de meerkost van een babyfoon die meerdere camera’s ondersteunt is absoluut de moeite, wanneer je verschillende camera’s gaat installeren. Je hoeft trouwens geen groot huis te hebben. Het kan ook gewoon handig zijn om een camera’tje boven en beneden te hebben staan. Opgelet: DECT en analoge babyfoons kan je niet uitbreiden.

Wat is een goed merk babyfoon?

Er bestaan heel wat verschillende merken die babyfoons uitbrengen op de markt. Als nieuwe ouder, zal je sommige kennen, maar andere ook totaal niet. We raden je daarom ook aan om vooral af te gaan op beoordelingen en kenmerken van het product.

Dit zijn de populairste en bekendste babyfoon merken bij onze gezinnen:

Voorbeeld van onze gezinnen

Thomas en Nadja zijn op zoek naar een babyfoon die bij hen past. Ze verwachten hun eerste kindje in mei en beslisten de handige infographic te gebruiken. Ze wonen in een klein huis, maar wel met 3 verdiepingen. Ze hoeven geen groot bereik, maar houden wel rekening met de vele muren die het bereik kunnen verstoren.

De keuze tussen enkel geluid en scherm vinden ze persoonlijk de moeilijkste. Sommige bevriende koppels hebben enkel geluid en sommige een beeldscherm. Ze kunnen beiden nogal snel ongerust geraken en beslissen dat het beter is om te gaan voor een babyfoon mét scherm. Anders staan ze wellicht om de vijf minuten in de kinderkamer 😉.

Nadja en Thomas reizen graag, dus gaan ze de babyfoon zeker nodig hebben op vakantie. Een babyfoon met scherm, die beiden ook op batterij kunnen draaien, lijkt hen de beste keuze. Ze twijfelen nog even om te kiezen voor een dual babyfoon, waarbij je ook kan kijken vanaf je smartphone. Maar ze willen niet afhankelijk zijn van de batterijduur van hun smartphone.

De kans bestaat wel dat er in de toekomst nog kleine Nadja’s en Thomasjes bijkomen, dus kiezen ze liefst voor een babyfoon waarop je meerdere camera’s kan aansluiten.

Andere functies zijn leuk meegenomen, maar niet essentieel in hun babyfoon keuze. Ze beslissen te gaan voor de Luvion Essential. Dankzij de tweedehands opties bij Bol.com besparen ze ook nog eens zo’n 30 euro tegenover de aankoopprijs.

Vind jij deze content nuttig? Laat ons weten wat je denkt!

De beste babyfoons in een oogopslag

🏆 Beste babyfoon met camera: Luvion Essential

🏆 Beste babyfoon zonder camera: Alecto DBX-85 of DBX-88

🏆 Beste babyfoon met camera en app: Luvion Grand Elite Connect

🏆 Beste babyfoon met bewegingsmonitor: Aerosleep OYO

Eervolle vermeldingen om in de gaten te houden

  • Google Nest Cam Indoor geen echte babyfoon, maar wel interessant als je je huis in de gaten wil houden én dit wil combineren met een babyfoon functie.
  • Alecto DBX-125 Full Eco ziet er moderner en beter uit dan andere audio babyfoons

Extra tips van onze Pakske familie

💡 Check tweedehands opties
Zowel bij Coolblue als Bol.com vind je tweehands (’tweedekans’ bij Coolblue) producten aan gevoelig lagere prijzen. Check gerust ook eens op 2dehands.be naar hetzelfde product. Vaak nog in perfecte staat.

Kortom

Kies een babyfoon die past bij jullie situatie en jouw kind. Voel je zeker niet verplicht om een babyfoon met camera te kopen. Dat maakt je heus geen slechte ouder. Koop een babyfoon waar je je goed bij voelt en die doet wat hij moet doen: vanop afstand de veiligheid van je kind vrijwaren, jou een signaal geven wanneer je kind je echt nodig heeft en jou de mogelijkheid geven om met een gerust gemoed even uit te rusten.

Geniet ervan! 🙂

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.